Mając apetyt na coś słodkiego, często zaglądamy do znajdującej się chyba w każdym domu szafki ze słodyczami. Ale bywa i tak, że w czasie upałów mamy zwiększoną ochotę na schłodzone ciasta i desery, najlepiej takie prosto z lodówki. Co więc możemy zrobić, aby zaspokoić pragnienie czegoś rozkosznie słodkiego i zimnego zarazem?
Dobra wiadomość jest taka, że kiedy pogoda dopisuje, a żar leje się z nieba, nie musimy godzinami stać przy buchającym gorącą parą piekarniku bądź rozgrzanej kuchence, aby zrobić pyszne, domowe ciasto lub deser. Sezon letni to doskonała okazja, by wykorzystać od dawna odkładane przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie, że jest to jedyny okres w roku obfitujący w świeże i najprzeróżniejsze, pełne smaku i kolorów owoce. Świetnym pomysłem jest też wykorzystanie składników, których zazwyczaj jemy mniej podczas zimy, jesieni czy też okresów przejściowych między porami roku.
Produktami typowo letnimi, kojarzącymi się z ciepłem, słońcem i wakacjami są kremowe lody, sorbety, śmietanka kremówka, serek mascarpone czy też owocowa galaretka. Jako baza do przekładania kremu mogą posłużyć gotowe biszkopty, krakersy lub kruche ciasteczka. Zmielone w malakserze z dodatkiem masła będą stanowić spód ciasta lub deseru, na który wylejemy masę kremową. Domowej roboty ciasta nie wymagające pieczenia są wyjątkowo proste i szybkie do zrobienia, i zazwyczaj nie wymagają mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Również ilość składników przeznaczonych do przygotowania ciasta lub deseru nie jest duża.
W końcu najlepsze letnią porą są przede wszystkim orzeźwiające, małoskładnikowe i lekkie słodkości. Jeśli urozmaicimy je dodatkowo świeżymi lub mrożonymi owocami, będą także i zdrowe. Kierując się klasyczną zasadą prostoty w kuchni, a przy tym ściśle trzymając się przepisu i sposobu przygotowania, na pewno otrzymamy wyjątkowo smaczne ciasto.