Gorzka czekolada, to pokarm, po który powinniśmy sięgać codziennie. W szczególności powinny robić to osoby, które zamieszkują duże miasta. To właśnie oni są narażeni na szkodliwe działania wolnych rodników. Ale dlaczego gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na nasz organizm? Jest tak dlatego, że zawiera ona sporą ilość ochronnych przeciwutleniaczy. Głównie są to polifenole i flawonole. Te substancje neutralizują rodniki, które odpowiadają za rozwój chorób oraz nasze starzenie się.
Warto od razu zaznaczyć, że spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza szansę na zachorowanie na miażdżycę, cukrzycę czy inne nowotwory. Dodatkowo może ona uchronić nas przed alergią. Jednak najlepsza gorzka czekolada jest na oczy. Zabezpiecza nas przed zaćmą oraz innymi chorobami okulistycznymi.
Dobrze, a teraz oprócz samych słów, prezentuję kilka ciekawostek, które z pewnością lepiej zobrazują, jak ważna jest dla naszego organizmu gorzka czekolada.
W 100 gramach gorzkiej czekolady znajdziemy aż 228 mg magnezu, 715 mg potasu oraz 11 g błonnika. Dodatkowo bogata jest również w fosfor i cynk. Zawiera aż 1218 mg kwasów omega-6, przy zaledwie 2 mg cholesterolu. Jedynym minusem takiej czekolady jest jej kaloryczność, tabliczka to aż 500 kcal.
Dobrze, ale częste spożywanie czekolady może zaszkodzić naszym zębom, bowiem przyśpiesza powstawanie próchnicy. Takie słowa usłyszymy od wielu osób. Nic bardziej mylnego. Gorzka czekolada, oprócz tego, że nie działa negatywnie na nasze zęby, to wręcz chroni je przed odkładaniem kamienia nazębnego. Odpowiada za to duża zawartość tkanin w czekoladzie.
I tyle informacji, powinno większości z nas przemówić za częstym spożywaniem gorzkiej czekolady. Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, że bardzo ważnym jest słowo gorzka. Musi to być czekolada gorzka, bowiem tylko ona ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Czekolady mleczne, białe, z nadzieniem, to produkty, o których nie warto pisać. Choć są dobre w smaku, to zawierają w sobie mnóstwo chemii, jak również cukrów, które źle wpływają na nasze samopoczucie, jak i codzienne funkcjonowanie.
I na koniec jeszcze jedna ważna informacja, która pomoże nam kupić dobrą gorzką czekoladę. Warto czytać etykiety i skład poszczególnych czekolad. Dobra gorzka czekolada to taka, która posiada minimum 70% miazgi kakaowej.