Uruchomienie własnej piekarni staje się coraz popularniejszym pomysłem na pierwszy biznes. Stosunkowo niska bariera wejścia wydają się tylko pozorne. Na samo wyposażenie lokalu musisz przygotować kilkadziesiąt tysięcy złotych. Zobacz, na jakie wydatki musisz być przygotowany.
Pierwsze wydatki na wyposażenie piekarni
W zależności od liczby personelu oraz możliwości finansowych, na pełne wyposażenie niewielkiej piekarni będziesz potrzebował od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych.
Podstawowym sprzętem, który będzie niezbędny do prowadzenia biznesu będą:
- piec piekarniczy oraz miesiarki piekarnicze/cukiernicze: za używaną miesiarkę zapłacisz nawet 40 tys. złotych, piec piekarniczy to na ogół połowa tej kwoty,
- naczynia kuchenne: miski, garnki, stolnice itd.
- zmywarka: pod względem kosztowym oraz logistycznym, mycie sprzętu piekarniczego ręcznie w zasadzie należałoby wykluczyć,
- półki i regały: podstawowy sprzęt w każdej piekarni, na którym gotowe pieczywo będzie czekało na zapakowanie i transport do klienta,
- pojemniki plastikowe, folie spożywcze: niezbędne do przenoszenia produktów i ich magazynowania,
- akcesoria: maszyny do pakowania pieczywa.
W sumie, w tej kategorii, przeciętny kosztorys będzie opiewał na około 80-100 tys. złotych dla niewielkiej piekarni. Koszty można redukować korzystając z leasingu operacyjnego, ale to tylko przy założeniu, że biznes będzie generował od pierwszych miesięcy satysfakcjonujący poziom zysków.
Poza tym, na dalszym etapie rozwoju piekarni, prawdopodobnie niezbędnym stanie się zakup podgrzewanych blatów, mikrofalówek, samochodów dostawczych, a także fasoniarek oraz sprzętu do zamrażania nadwyżek pieczywa.
Podstawowymi kosztami prowadzenia tego modelu biznesowego, poza opłatą za powierzchnię magazynową, kosztami składników (głównie cukier, jaja oraz mąka) wypłatami dla pracowników, będą także inspekcje urzędów i instytucji, które odpowiadają za zarządzanie sektorem spożywczym w Polsce.