Niemalże każdy Polak od czasu do czasu lubi zjeść sobie porządnego, pożywnego i tłustego kebaba. Błyskawicznie dodaje on człowiekowi energii. W niewielkiej bułce wypełnionej dodatkami mieści się tak wiele kalorii, że niejednokrotnie zaspokajają one apetyt nawet na kilka czy kilkanaście godzin.
Naprawdę dobry kebab jest trudny do odnalezienia, dlatego warto od czasu do czasu wykonać go sobie samemu – we własnym domu. Nie jest to zresztą jakieś specjalnie skomplikowane danie. Oczywiście domowy kebab nigdy nie będzie wyglądać i smakować dokładnie tak samo, jak ten pochodzący z dobrej knajpy. Jak na przykład kebab Kraków w lokalach „U Szwagra”.
Różnić się będzie mięsem. W niektórych lokalach gastronomicznych kucharze posługują się bowiem prawdziwą baraniną lub przynajmniej mieszają ją z drobiem lub wołowiną. Takie mięso trudno jest dostać w zwykłym markecie, a nawet jeśli już ktoś je odnajdzie, najprawdopodobniej nie będzie chciał go kupować ze względu na jego wysoką cenę. Baraninę wystarczy zatem zastąpić klasycznym i przez wszystkich lubianym mięsem drobiowym. Jeden filet na jedną porcję w zupełności wystarczy. Należy pokroić go w cienkie paski i przygotować specjalną marynatę, składającą się z ulubionych przypraw i kilku łyżek oliwy z oliwek. Mięso powinno poleżeć w takim roztworze przez przynajmniej dwie godziny. Następnie można przygotować dwa sosy – czosnkowy (z jogurtu, oregano, soli, pieprzu i czosnku) oraz pomidorowy (z przecieru, chilli, bazylii oraz oliwy z oliwek). Ulubione warzywa, np. pomidory i cebulę, należy pokroić na małe kawałki i porwać sałatę na małe części. Po usmażeniu kurczaka można zacząć tworzyć swój pierwszy i od razu najlepszy kebab Kraków. Przygotowane wcześniej składniki należy wyłożyć na upieczonego placka tortilli i obficie polać dwoma sosami.
Mimo iż wiele osób krytykuje kebaby za ich tłustość, wysoką kaloryczność i brak wartości odżywczych, tak naprawdę są one całkiem pożywnymi daniami. Od czasu do czasu na pewno spokojnie można je zjeść. Nikt nie zrujnuje swojej diety czy zdrowia jednym kebabem.