Nie da się ukryć, iż dobre wino będzie zawsze uatrakcyjnieniem każdej imprezy rodzinnej, wystawnej kolacji, czy też kurtuazyjnego obiadu. Dlatego też, warto posiadać przynajmniej podstawową wiedzę w zakresie doboru odpowiednich trunków na różne okazje, aby zawsze na stole pojawiła się butelka perfekcyjnie dobrana do danego przypadku. Trzeba przecież pamiętać o tym, iż do obiadu podawać będziemy zupełnie inne wina niż na przykład do podwieczorków, kolacji i deserów. Zobaczmy w takim razie, na co zwrócić uwagę wybierając winę, oraz jak przetestować wino, aby wiedzieć, iż jest wystarczająco dobre.
Wybieramy wino na konkretna okazję.
Przede wszystkim zacząć należy od tego, iż w przypadku doboru wina na konkretną okazję, musimy zdać sobie sprawę z tego, iż pod żadnym pozorem nie powinniśmy sięgać po wina z niższej półki jakościowej. Jest to co prawda o wiele mniejszy wydatek, a takie wina są stosunkowo popularne w naszym kraju, niemniej jednak nam zależy na tym, aby wino uświetniło daną okazję, a nie było tylko alkoholowym dodatkiem. Tak więc pamiętajmy przede wszystkim o tym fakcie.
Jeśli zaś chodzi o kwestię doboru wina w zależności od konkretnych okazji, to przede wszystkim pamiętać należy że do obiadów podaje się wina wytrawne i półwytrawne, natomiast wina słodkie, raczej do deserów, z kolei wina bardzo słodkie oraz likiery raczej serwujemy zupełnie osobno. Są to dość proste do przestrzegania zasady, wobec czego trudno będzie w tym przypadku coś pomylić, a dzięki dobrze dopasowanemu do danej okazji winu, o wiele lepiej cała impreza się potoczy, zaś zaproszeni goście będą wręcz zachwyceni.
Sprawdzamy jakość wina przed podaniem na stół.
Aby dobrać wino na odpowiednim poziomie, powinniśmy przede wszystkim sprawdzić jego walory zanim jeszcze postawimy je na stole. W tym celu możemy przeprowadzić trzy proste testy, wyszczególnione poniżej.
- Test wzrokowy – oglądamy starannie butelkę pod kątem tego, czy kolor wina jest jednostajny oraz czy we wnętrzu butelki nie znajdują się żadne farfocle i paprochy.
- Test zapachowy – otwieramy butelkę i nalewamy do kieliszka a po chwili sprawdzamy aromat wina. Zapach powinien być pełny i wyrazisty. Nie powinny być wyczuwalne drożdże. Żadna nuta zapachowa nie powinna się nadmiernie wybijać ponad pozostałe.
- Test smakowy – ostatni etap testowania. Smak wina także powinien być wyraźny i jednostajny, a bukiecie owoców z których zostało wykonane. Utrzymywanie się smaku po przełknięciu powinno trwać powyżej jednej minuty.
Jeśli wino przetrwa te wszystkie trzy testy z pozytywną oceną, będziemy mogli powiedzieć, iż mamy do czynienia z winem dobrym jakościowo, które z całą pewnością doskonale sprawdzi się na stole w każdej niemalże okazji. Jednym słowem musimy nie tylko skupić się na szukaniu wina odpowiedniego do danej okazji, ale jeszcze znaleźć wino o odpowiednio wysokim poziomie jakości, gdyż w przeciwnym razie, niestety, ale nasza uroczystość nie będzie tak doniosła jak być powinna.