Rozpoczynanie działalności w szeroko pojętej gastronomii jest dla większości przedsiębiorców powodem do dumy. I faktycznie – często się zdarza, że euforia doprowadza ich do poważnych problemów finansowych. Takim problemem jest zakup sprzętu kuchennego a konkretnie – chyba najkosztowniejszego z nich, czyli pieca gastronomicznego. Dlaczego więc na tym etapie warto kupić używany piec?
Sprawdzony sprzęt
Piece konwekcyjno parowe to dobrej jakości sprzęt. Charakteryzuje się dużą trwałością i wydajnością. Jeśli więc kupujemy piec używany, możemy mieć pewność, że sprawdził się on podczas codziennego użytkowania. Dotyczy to przede wszystkim sytuacji, w których nie mamy jeszcze ostatecznego rozeznania, jaki sprzęt kuchenny najlepiej zakupić.
Niższa cena
Rzecz jasna najważniejszym argumentem przemawiającym za zakupem używanego pieca jest oczywiście jego cena. Ta zaś może być nawet dwukrotnie niższa od rynkowej. Tym samym za cenę mniejszego, nowego pieca, możemy zakupić sprzęt znacznie większy i bardziej funkcjonalny.
Dotarcie
Piece gastronomiczne są jak silniki – muszą się dotrzeć. Jeśli kupowaliśmy ostatnio piekarnik, to pewnie zauważyliśmy, że po uruchomieniu zaczyna on nieprzyjemnie pachnieć. Jest to tak zwany „efekt nowego sprzętu”. Musi on po prostu trochę popracować, by osiągnąć pełną wydajność i moc.
W przypadku używanych pieców takie zjawisko nie zachodzi. Używane piece gastronomiczne są sprawdzone i wielokrotnie używane. Ze względu na to, że są to konstrukcje mało awaryjne, można je wykorzystywać przez długie lata. Nawet jeśli wcześniej zakupiliśmy je w wersji używanej.
Zakup używanego pieca gastronomicznego jest krokiem z pewnością bardzo ryzykownym. Jednak zawsze urządzenie to można przed zakupem sprawdzić i skontrolować jego jakość. Z pewnością jednak jest to krok bardzo opłacalny.
Jeśli jednak poszukujecie nowych pieców konwekcyjno parowych, zajrzyjcie do sklepu internetowego GastroProfit.pl!